Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Hierdoor bewegen ze (weer) soepel en neemt de pijn af. De effecten van manuele fysiotherapie zijn vaak direct merkbaar. U voelt direct na de behandeling al een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding voor manueel therapeut gevolgd.

De fysiotherapeut richt zich met name op de zachte delen van het lichaam, denk hierbij aan spieren en banden of pezen. Terwijl een manueel therapeut zich meer richt op de harde delen zoals de gewrichten en natuurlijk de wervelkolom.

Tijdens de behandeling heft de manueel therapeut op een zachte manier blokkades op. Door middel van het bewegend functioneren van uw gewrichten worden kleine correcties uitgevoerd. U voelt dit wel, maar het doet geen pijn. Daarnaast wordt er gewerkt aan het weefsels rondom de gewrichten.